Sunday, May 24, 2009

“Eğer beni sevseydiniz, hepiniz bu gün kendinizi öldürürdünüz.” *

Merhaba dünyalılar,


Deniz memelileri'nin denizde yaşayan memeli canlılar olmaları hemen herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bilim adamları bu konuda çok ikna edici kanıtlar ortaya koymuşlardır. Üstelik kendilerine doğal ortamlarında rastlarsanız en azından denizde yaşadıklarını gözlerinizle görebilirsiniz. Memelerini göremeyebilirsiniz, bunun da iki nedeni olabilir; ilk olasılık yeterince yakından bakmıyor olmanız. İkinci olasılık daha yalın, “memeli” ne demek bilmediğiniz için hıyarlık ediyorsunuz.


Bunların yanında bu canlıların bizim saygıdeğer atalarımız gibi bir zamanlar denizlerden karalara göç ederek karada yaşamaya uyum sağlamayı başarmış kimi canlıların torunları oldukları nispeten daha az bilinen bir gerçektir. Bilim adamları bu konuda hem fikirdir, ancak kamuoyu konuya gereken ilgiyi göstermemiş olabilir. Şimdi bu arkadaşları karaya çıkıp akciğer gibi kimi organları geliştirmek zahmetine katlandıktan sonra tekrar denize döndürenin ne olduğu hakkında pek bir bilgimiz yok. Ama bir yerde hata yaptıklarına karar vermiş olmalılar ki böyle bir geri adım atmışlar. Belki de kara ortamını sevmediler, bilemiyorum. Ama sebep her ne olursa olsun yapılan bir hatayı fark edip bundan dönmenin oldukça bilgelik gerektiren bir davranış olduğuna hemen herkes katılacaktır sanırım -bilim adamları bu konu hakkında yorum yapmamaktadırlar- demek ki deniz memelilerinin erdem sahibi arkadaşlar olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Üstelik bu canlıların bu güne kadar hiçbir savaşı başlatmamış olmaları ve soykırım yapmadıkları gerçeği bu iddiayı desteklemektedir.


Peki biz neden bu eşeklikleri yapıyoruz? Belki bizim de denizlere geri dönmemiz gerekiyordu zamanında, ya da en azından ağaçlardan aşağı inmemeliydik emin değilim. Bu güne kadar bir tür olarak çok hata yaptığımız ortada. Peki bu hataları düzeltebilir miyiz? Elbette, hiçbir şey için geç kalınmış sayılmaz. Mesela isteyenler ağaçlara tekrar tırmansa, isteyenler denizlere dönse belki çözümün başlangıcı olabilir. Ancak bu yollarla sonuç almak çok uzun sürecektir. Üstelik bir çok türdaşımız bu fikirleri hoş karşılamayacaktır şüphesiz. Bunun nedeni kendimizi maymunlardan, kutup ayılarından ve hatta deniz memelilerinden daha üstün görmemizdir. Oysa ki biz ilahi harikalar değiliz. Aksine hayatta kalmak için işbirliğine ihtiyaç duyan milyonlarca mikro organizmanın işbirliğinin sonucu olarak ortaya çıkan yaratıklarız. Yıllar boyunca, hümanizm gibi fikirlerle, tanrının seçilmiş çocukları olduğumuz inancıyla yaşadığımız için bunu kabul etmek zor olabilir. Ama olaya bir de şöyle bakmak lazım: bu fikirler bizi nereye getirdi?


Demem o ki deniz memelilerinden öğrenebileceğimiz çok şey var yeter ki bakış açımızı değiştirelim.


*"if you loved me, you'd all kill yourselves today." from "Transmetropolitan" by Warren Ellis

No comments:

Post a Comment